Jedna pražská městská část, říkejme jí třeba Horní Dolní, přestala před pár týdny doplňovat do stojanů papírové pytlíky na psí výkaly. Dnes se obyvatelé Horní Dolní v radničních novinách dozvěděli důvod. Tím je schválený úsporný rozpočet, v němž právě došly peníze na nadstandardní služby spojené s péčí o životní prostředí, mezi než patří i tyto pytlíky. Radnice zároveň vyzvala, že každý si má nosit pytlík svůj a nenaplněním stojanů každopádně nezaniká povinnost po psovi uklízet.

 

Asi se dá vymyslet, proč se jedná o „nadstandardní“ službu. I když v případě, kdy je psů  (pomalu?) více než dětí, tento argument může kulhat. Jistě tyto pytlíky neřeší vše, ale přinejmenším vylučují argument, že „jsem uklidnit nemohl, protože jsem neměl do čeho“.

 

Otázka ale stojí jinak – kolik asi stojí tyto pytlíky ročně radnici v Horní Dolní? A dáme-li to do souvislostí, kolik desítek miliónů např. vyletělo doslova komínem při podivně financované rekonstrukci obecního kulturního domu? Zprávy, že s novým volebním obdobím byla koupena nová auta starostovi a místostarostovi, odmítám brát na vědomí jako zlolajné pomluvy. Počkám si na případné vysvětlení v radničních novinách.

 

Psí pytlíky mě ale znepokojují, protože přibližně stejné důvody byly uvedeny k vysvětlení toho, proč v zimě a na jaře nebyl téměř vůbec odklízen sníh, kromě asi pětimetrového pásu kolem radnice. Zima se blíží a zdá se, že příprava na ní byla v Horní Dolní právě zahájena.

 

Dlouho jsem se utěšoval, že sice schopnosti sebevládnutí máme na všech úrovních už ne na úrovni Balkánu, ale spíš středoasijských států, ale že základní věci fungují. Ukazuje se, že důvody k této víře už nejsou. Ještě zbývá prodat pár obecních bytů. Až se prohospodaří výtěžek z nich, tak je otázka, co všechno Horní Dolní prohlásí za nadstandard.

 

P. S. Znáte-li nějaký důvod, proč bych měl sám psát starostovi, když psali jiní a oficiální vyjádření bylo poskytnuto, napište mi jej do komentářů. Předem děkuji.

P. P. S. Na cenu těch pytlíků se ptát radši nechci, bojím se, že bych se dozvěděl, že to stálo desítky miliónů...