Ve středu jsem na semináři ze státovědy narazil na šokující fakt. Ve skupině asi 25 současných devatenáctiletých pouze tři lidé viděli film Dobyvatelé ztracené archy. Přitom dva z uvedených tří se hlásili a tvářili poněkud váhavě. Měl jsem tedy neodbytný pocit, že sice možná viděli, ale děj by reprodukovat nedokázali.

To se bohužel potvrdilo. Ve skutečnosti nedokázal ani jeden (!) z těch tří vysvětlit, co to vlastně Indiana Jones hledal. O zbytku skupiny nemluvě, ti netušili, o čem je řeč.

Střet civilizací je tedy realitou.

A jak se objevil Indiana Jones na semináři státovědy? Měl nás zachránit ze slepé uličky. Původní otázka, do které se studenti sami vmanévrovali, zněla, odkud se přesně vzalo Desatero. Na tuhle otázku nedokázal odpovědět ani jeden z přítomných.

Takhle se tedy ukázalo, že proti mě - ale i proti VÁM! - stojí skupina, která nejenom nezná základní příběhy naší civilizace, ale dokonce ani základy naší masové kultury.

Co jiného to je, než střet civilizací? Určitou nadějí je, že část z dotyčných neodmítá pít pivo a že by se tedy snad dalo vyjednávat...