V tuhle chvíli nemám na mysli čím dál silněji vyjadřovanou vůli po personální obměně, ani potřebu případného zrušení Senátu. Mám na mysli nový parlament. Tedy novou budovu, v novém místě, se zcela novými interiéry.

Občas se mluví o geniu loci. Ano, místo formuje události. Má také vliv na chování lidí.

Parlamentní interiéry jsou různé. Některé jsou postavené tak, aby napomáhaly konfrontaci politických protivníků. To je třeba britský parlament. Dvě (hlavní) frakce sedící proti sobě, jak se rádo zdůrazňuje, na délku dvou kordů, aby boj zůstal pouze v rovině politické. ;-) Ve spodních řadách premiér a další veličiny, proti nim odpovídající představitelé opozice. Čím vyšší řada, tím méně významný je poslanec v ní zasedající. A co je nejlepší? Není místo k sezení pro každého, i to je třeba si vydobýt v rámci politického boje. Už garantované místo k sezení ukazuje na jisté zásluhy.

Jsou také parlamenty méně konfrontační, ba kde je těžko vůbec protivníka spatřit. Třeba evropský parlament. Ale i náš. Prostorová dispozice Sněmovny je nějaká divná, o Senátu raději nemluvě.

Jde ale nejenom o interiéry, ale i o umístění. Labyrint našich parlamentních budov je pověstný. Mimochodem, jen člověk naivní či nezkušený si nevšimne, že ve spletitém bludišti těžko mohou vznikat zákony transparentně. A které by nakonec nebyly podivně zakroucené, až pokroucené.

Je ještě jeden důvod, proč žádat nový parlament. A to je jeho umístění. (Nejenom) před naším parlamentem je sanitární kordón, v němž nelze demonstrovat. Jenže náš parlament je jeden z mála, před kterým nelze demonstrovat vůbec. Je to (nechtěně) takové "české" řešení. ;-)

Tahle mapka mluví za všechno:

Zdroj: Web magistrátu Hlavního města Prahy (Plná velikost zde: http://www.praha.eu/public/81/df/ba/1157872_162426_zona.jpg)

 

Přitom demonstrace, ať už na podporu činnosti parlamentu nebo proti nim, jsou v a pro demokracii zásadní. U nás to nejde. Máme díky geniu loci poněkud extrémní řešení. Opačným extrémem je Brasília, kde je prostoru tolik, že demonstrace o 50 tisících účastníků vypadá jak nevýznamný hlouček.

Potřebujeme tedy nové sídlo parlamentu. Před jeho zbudováním bychom se mohli samozřejmě zamyslet i nad tím, pro kolik komor a kolik poslanců či senátorů je budeme stavět. Nebylo by špatné stavět pouze ze skla, ovšem nikoliv zrcadlového. ;-)

A při té příležitosti by mohlo dojít také konečně k instalování funkčního hlasovacího zařízení. To současné má teprve dva nebo tři roky, ale hned po jeho zprovoznění se ukázalo, že opět hlasuje jinak, než poslanci mačkají. (Každý vám řekne, že s geopatogenní zónou nemá smysl bojovat, že lepší je přestěhovat se.)

Třeba by to hlasovací zařízení mohlo být součástí offsetu na Temelín III a IV? Když dokáží firmy jako Westinghouse, Areva nebo Atomstrojprojekt vyprojektovat atomovou elektrárnu včetně řídícího systému, možná by jejich inženýři dokázali jako menší bonus i tohle?

Každopádně, důvodů pro nový parlament je plno a čas už nazrál.