Jen některé příklady. „Omalovánkovitost“ MS Office je už 4 roky známá. Řekněme, že to je můj problém, že dávám přednost popisu před kresbičkami. Jsem nesmírně rád, že nejpotřebnější věci si pamatuji jako klávesové zkratky, takže vzhled programu mohu do značné míry ignorovat.

Horší je, když klávesová zkratka vede do obrazovky, kde je třeba nastavovat a nastavovat. Jako třeba při tisku. Dříve stačilo Ctrl-P a Enter a měl jsem vytištěnou jednu kopii. Nebo Ctrl-P, číslo a Enter a měl jsem požadovaný počet kopií. Nyní se dostanu na obrazovku, kde Enter nevede k ničemu a musím bloudit kurzorem a klikat a klikat. Proč to dělat jednoduše, když to zřejmě jde složitě. (Ano, viděl jsem třeba Word 2007, kde Ctrl-P vyvolalo „starou“ nabídku k tisku. Takže to asi nějak jde. Budu pátrat a bojovat. Jen škoda, že Word používám k psaní a ne k seznamování se s tím, jak skvěle se někomu v Redmondu povedl.)

Podobně při odesílání mailů. Dříve k dodání vysoké priority, tedy červeného vykřičníku, k mailu stačilo jedno kliknutí. Ne dneska. Dnes potřebujete dvě. Jedno k vyvolání nabídky, druhé k výběru, jakou prioritu chcete. Zřejmě je abnormálně vysoký počet lidí, kteří dávají „modrou šipku“, tedy že mail není důležitý, a ti vlastně byli znevýhodněni. Zřejmě tedy jsem výjimkou, když za 17 let používání mailu jsem „nízkou prioritu“ nedal NIKDY, a od jiných lidí jsem takových mailů dostal za stejnou dobu asi 10.

Můžete říct, že za to nemůže Microsoft, že prostě patřím k menšině uživatelů, kterým staré řešení vyhovovalo a teď je to tak, jak chce většina. Tedy klikat a klikat a klikat. Vlastně je to rehabilitační cvičení, protože musíte myší pěkně šmejdit po monitoru. :-)

Pak je tu tedy otázka, proč nový emailový klient Microsoftu, který nastoupil po Outlook Expressu, tedy Windows Mail i Windows Live Mail, neumí zobrazovat „ž“ a „š“, snad i „č“ ve jménech odesílatelů v seznamu mailů. Ne, že by ukázal jiný znak, ale neukáže nic, ani mezeru. Tedy nepíše mi pan „Žižko“, ale pan „iko“, ne pan „Bureš“, ale pan „Bure“ atd.

V Outlook Expressu tenhle problém nikdy nebyl. Pokud vím. V jeho nástupcích, na kterých je více než vidět, že vnitřnosti mají z tohoto programu, to, co fungovalo, už nefunguje. A nejlepší je, že Microsoft o problému ví přes 3,5 roku, nápravu přislíbil, ale skutek utek.

Mohlo by to být horší. Třeba ve Win8? ;-)

Disclaimer: Prostě mi vrtá hlavou, proč to, co fungovalo, nově fungovat nemůže.