Jaká je situace. Na Slovensku je složitá situace při zajišťování zdravotní péče. Důvody pomiňme, pro náš případ nejsou důležité, nás se netýkají. Netýká se nás ani to, jakým způsobem se slovenská vláda rozhodla situaci řešit (nouzový stav a vyhlášení pracovní povinnosti pro lékaře).

Naše vláda se rozhodla vypomoci a dnes se usnesla na vyslání třiceti vojenských lékařů na Slovensko.

Podle všeho - tedy podle toho, že rozhodla vláda - jsou tam vysílání jako "ozbrojené síly České republiky". Kdyby byli na Slovensko jednotliví vojenští lékaři vysláni na služební cestu, patrně by o tom nerozhodovala vláda, ale např. ředitel nemocnice nebo přímý nadřízený daného lékaře apod.

Vyslání ozbrojených sil, jakkoliv se to při tak nízkém počtu může jevit absurdní - v právu je třeba se oprostit od hluboce zakořeněného vnímání leninské dialektiky (jinak správné), podle níž se kvantita mění v kvalitu - podléhá Ústavě.

Nejde o to, zda posíláme celou tankovou divizi nebo jen četu pěchoty, rozhodující není počet, ale právní status vysílaných, zde právní status lékařů. Když byla vysílána menší skupina vojenských policistů do Kosova, rozhodovala také vláda a dle Ústavy.

Vláda může rozhodnout o vyslání za dvou podmínek - na dobu max. 60 dnů a musí mít Ústavou uznaný důvod.

 

Který důvod to bude v tomto případě?

a) plnění závazků z mezinárodních smluv o společné obraně proti napadení?

Nebo

b) účast na mírových operacích podle rozhodnutí mezinárodní organizace, jíž je Česká republika členem, a to se souhlasem přijímajícího státu?

Nebo

c) účast na záchranných pracích při živelních pohromách, průmyslových nebo ekologických haváriích?

 

Jen za uvedených podmínek může vláda vyslat příslušníky ozbrojených sil do zahraničí. Tolik čl. 43 odst. 4 Ústavy. V ostatních případech rozhoduje Parlament. Počítám, že v tomto případě se nejedná o vojenské cvičení mimo území České republiky dle čl. 43 odst. 5 Ústavy.

Tak který z důvodů, milý čtenáři? B je zřejmě špatně. C vypadá nadějně, ale je Slovensko postiženo některou z uvedených pohrom? Asi ne. Tak snad A? Severoatlantická smlouva je sice hodně široká, ale moc se mi to nezdá.

 

Snad aspoň vláda ví, co dělá. Já nemusím rozumět všemu. :-)

Nejde mi o to, že by snad lékaři na Slovensko posláni být neměli. Mohou tam být posláni, ale jinou procedurou. A naše Ústava by měla být přepsána, protože zrovna čl. 43, byť není nikdy v médiích popularizovaný, je asi tak z jedné poloviny zcela nepoužitelný. Ale o tom, třeba, někdy příště. :-)