Studium zadarmo na vysoké škole prezident považuje za parazitování na společnosti, jak sdělil v Ostravě.

Je to pokus o sebereflexi? Vím-li, že něco bylo špatně, měl bych se to pokusit napravit. Neměli by tedy všichni, kdo vystudovali "zadarmo", za svá studia zpětně zaplatit? Asi ano. Neměli by jít příkladem ti, kdo stojí v čele společnosti? Co tedy udělá pan prezident s tím, že sám parazitoval na těle společnosti?

Není parazitováním i výkon veřejné funkce, respektive jakékoliv činnosti ve veřejné správě za peníze? Neměly by být všechny tyto funkce čestné, tedy nehonorované?

Opravdu společnost nezískává tím, že k vysokoškolskému vzdělání přistupuje jako k veřejnému statku? Získávají svým vzděláním jen jeho nositelé nebo i společnost? Existuje vůbec společnost?

Každopádně je velkým omylem, že by vzdělání na veřejné vysoké škole kdokoliv získával zdarma. Je placeno z daní. A oboustranný sirotek je mezi dnešními studenty velmi řídkou výjimkou. Můžeme tedy říct, že rodiče (a třeba i prarodiče a další členové rodiny) přispívají na vzdělání svých dětí. Vadí jim to? Vadilo to rodičům prezidenta republiky?

Jsou to nakonec zbytečné otázky. Prezidentova ostravská beseda pro mě osobně byla velmi poučná. Nikdy jsem nepředpokládal, že uslyším argument z doby před 22 a více lety. Stále ještě žijí lidé, kteří pamatují, že pokud se někdo chtěl za československého tzv. socialismu legálně vystěhovat - a měl štěstí, že dostal povolení - tak musel zaplatit za vzdělání, které mu zde bylo poskytnuto. Aby neparazitoval na společnosti. (Zřejmě to s ekonomickým vzděláním tehdejších mocných podle dnešních kritérií nemohlo být tak zlé.)

Žijí také ještě lidé, kteří byli biti zásahovými jednotkami a dostalo se jim poučení, že je vidět, kdo studuje za "dělnické peníze".

Určitě podobnost čistě náhodná.

Můžeme se bavit o lecčems, ale na úrovni. Tímhle stylem se dostaneme jen k zajímavým úvahám, co všechno je nebo není parazitováním.