Ještě před přibližně 10 - 15 lety se uvádělo, že změnou času ušetříme až cca 5 % produkce elektřiny. Dnes už to neplatí, viz třeba zde, cca 26:30 záznamu.

Důvod tedy není. Respektive věcný důvod zmizel a zůstal zavedený zvyk, forma bez obsahu, za kterou ale platíme určitou biologickou cenu. Své mohou vyprávět někteří majitelé domácích mazlíčků anebo rodiče malých dětí. Ostatní často udělají ramena a chlubí se tím, že "už jsou velcí" a za týden už o ničem nevědí. Jistě, člověk si zvykne na všechno, ale proč si zvykat?

Ozývá se také jistý stádní argument, kde všude letní čas také nemají. Mimo jiné se k němu hlásí celá Evropská unie. Jistě, určitá harmonizace je potřeba, ale jestliže Evropská unie se snaží, nebo má za úkol, různé institucionální komplikace odstraňovat, měla by to tím spíše udělat v tomto případě.

Zkrátka, nejsme ani v Bulharsku, ani v Pobaltí, abychom měli jejich čas. A už vůbec není důvod, proč se 2x v roce "stěhovat" tam a zpět.

Přesto se ale znova potvrzuje, že nejpevnější jsou okovy z papíru a nejtrvalejší rituály, které nemají žádný obsah, ale uplatňují se masově a pravidelně.