Zpráva o zrušené veřejné službě řadu obcí zklamala. Řada obcí si vše zorganizovala tak, že jim veřejná služba bude chybět. Řekněme to jasněji - vše bylo zorganizováno tak, že budou chybět pracovní síly, za které se nemusí platit. Mimochodem, kolik placených lidí bylo propuštěno, protože se zde nabídli pracovníci bez mzdových nákladů? Taková analýza MPSV by byla velmi žádoucí.

Prohlášení uváděná ve výše citovaném článku svědčí o nebezpečném zmatení myslí, které ovládá mimořádně velkou část nejenom českých politiků, ale i společnosti. Zejména těch, kteří se prohlašují za "konzervativní". (Ve skutečnosti žádnou stranu konzervativního střihu nemáme.)

Máme celou konzervativně-odpovědnou vládu, jak se ráda tituluje. Kdekdo v české společnosti se rád prohlašuje za konzervativce a div by neškolil třeba Churchilla z konzervativních hodnot.

A přitom tolika lidem - příliš, nebezpečně mnoha! - je absolutně cizí bytostně konzervativní myšlenka, že za práci má člověk dostat řádně zaplaceno.

To je marasmus naší společnosti. Ptáme se, za jak dlouho se budeme mít dobře, jako v Německu. Opravdu si někdo myslí, že by v Německu nebo Holandsku či Británii zaměstnaní lidé, ať už v odborech nebo mimo ně, připustili, aby byli vytěsňováni ze svých pracovních míst lidmi, kteří pracují zadarmo? A že by někdo připustil, aby stát kazil cenu práce a zprostředkovaně vyráběl další nezaměstnané? Jeho úkoly jsou jiné, rozhodně mezi ně nepatří deformování pracovního trhu.

Příliš mnoho lidí je stále sžito s myšlenkou, že za práci a její výsledky není třeba platit. Její rozšířenost, a zejména mezi "pravicovými" politiky, ukazuje, jak daleko ještě máme do Západu.

P.S. Je-li třeba někoho sankcionovat, potom je třeba to dělat cíleně a nikoliv plošně. A máte-li práci, dejte dotyčnému řádnou smlouvu. I to je konzervativní. Když se kapitáni našeho průmyslu - někteří - staví proti omezování švarcsystému a kontrolám úřadů práce vůbec, tak ani to nemá nic společného s konzervativním viděním světa.