O to větší potěšení přináší vysoce odborně zpracovaný článek kolegy Michala Pohla, který byl publikován před čtyřmi dny v posledním čísle Právních rozhledů (č. 4/2013).

Zde mohu pouze ve stručnosti konstatovat, že autor dochází k závěru, že ve smyslu evropského práva, konstantní judikatury Soudního dvora EU a prací Komise církve a náboženské společnosti lze považovat za podniky z hlediska posuzování přípustnosti přidělení státní podpory. (Velmi hrubě zjednodušeno to vychází z toho, že církve a náboženské společnosti mají volnou ruku při podnikání, nejsou omezeny pouze na realizaci kultovních záležitostí.)

Autor se zabývá otázkou daňových výhod poskytnutých těmto subjektům - ty lze, i s odkazem na rozhodovací praxi unijních orgánů vůči Itálii, považovat za státní podporu. V souvislosti s poskytnutím finančních náhrad autor poukazuje na to, že naše vláda při oceňování majetku nedodržela závazné postupy vyžadované evropským právem. (Mj. v článku lze nalézt přinejmenším náznak odpovědi, jak byla suma náhrad určena.) I ve třetí části zákona týkající se dále vyplácených příspěvků v tzv. přechodném období autor dochází k závěru, že vzhledem k nedostatku účelového určení nelze vyloučit, že budou Komisí posouzeny jako nedovolené státní podpory.

Stojí za to připomenout, že církve a náboženské společnosti v České republice nejsou nijak omezeny v podnikání a podnikají na publikačním trhu, ale také na trhu zdravotních a sociálních služeb. Právo EU odmítá státní podpory, které by deformovaly jednotný trh v tom smyslu, že by arbitrárním rozhodováním zvýhodňovaly jednoho účastníka oproti jinému. Což se v případě majetkového vyrovnání jednoznačně bude dít.

Škoda, že tento aspekt zákona vůbec nebyl předmětem diskuzí v parlamentu a není ani předmětem podání na Ústavní soud. Bylo by velmi zajímavé, kdyby se naši politici, ale také Ústavní soud, k této otázce vyjádřili.

Bylo by pikantní, kdyby Česká republika byla ze strany evropských orgánů z důvodů nevhodného provedení majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi sankcionována.