Evropská unie se rozhodla finančně pomoci Kypru. Tento nápad je poněkud zvrhlý. Znamená totiž, že z peněz vybraných na daních uvnitř EU bude poskytnuta pomoc zemi, která funguje nejenom jako daňový ráj, ale také jako mechanismus poskytující systémové krytí nejrůznějším obchodním společnostem, jejich cílem je především vyvést zejména z EU před zdaněním co nejvíce peněz. O účasti těchto netransparentních firem na veřejných zakázkách uvnitř EU ani nemluvě.

Zarážející je, že EU nevyužila této příležitosti a nepodmínila svou pomoc právě tím, že dojde ke změně právních předpisů na Kypru, které by výše popsanému úniku peněz z EU zabránily, nebo jej alespoň omezily. Přitom EU tvrdí, že proti daňovým a dalším rájům bojuje.

Poněkud zarážející je ale jiné opatření, kterým EU svou pomoc podmínila. Jednorázové 7 % zdanění vkladů v kyperských bankách vyvolává mnoho otázek. Jedna z nich, v tuto chvíli vedlejší, je, zda to nehrozí i v jiných zemích Unie, ať už pomoc budou nebo nebudou žádat. Co se stalo jednomu, může se stát každému... říká ne nadarmo stará moudrost.

Podstatnější ale je, že postiženi nebudou jen vkladatelé z EU. Vůči nim by se dalo argumentovat, že se jedná o velmi mírné dodanění. Na Kypru mají nemalé sumy peněz svůj původ v Rusku. Hovoří se o sumách mezi 8 a 35 miliardami euro. A tady se nabízí zásadnější otázka - jak zareaguje Rusko? Anebo se jedná o reakci Unie na nějaký dřívější krok Ruska?

Bylo by tedy velmi užitečné znát příběh této 7% daně v celé jeho úplnosti. Jistě totiž bude zajímavý.