Tuší někdo, co se skrývá za "kyperským příběhem"? Jakými úvahami je vedena Unie, respektive vedení eurozóny? A o co (se) hraje?

1) Aby Unie nařídila členskému státu, že má svým vkladatelům sebrat kolem 10 % vkladů, to je novátorské řešení. Nabízí se otázka, kdy a kde příště?

2) Jakou roli v tom hraje Rusko? Podílí se na půjčce Kypru, to je jasné. Bude někdo kompenzovat ztrátu ruských vkladatelů? Určitě je něco jiného sebrat "unijní" peníze v Unii a něco úplně jiného je sebrat ruské peníze. Nebo je to odplata Rusku za něco z dřívějška, o čem jsme se zatím nedozvěděli?

3) Proč Unie občas opatrně slovně bojující proti daňovým a různým jiným rájům nepodmínila pomoc Kypru zprůhledněním tamního systému korporátního práva?

Nutně se nabízí myšlenka, že totiž celá záchrana je konána primárně v zájmu záchrany tohoto útočiště všech, kterým v jejich obchodech denní světlo vadí, ale přitom za peníze těch, kteří se na Kypr se svými příjmy před zdaněním ukrýt nemohou.

 

P.S. Další vývoj bude také zajímavý. Konkrétně to, jak si Ruská federace vyhodnotí eventuální finanční, informační a geopolitický zisk, kterého by dosáhla za poskytnutých 17 miliard euro. Představitelé Unie mají v tuto chvíli nepochybně o čem přemýšlet. Uživatelé kyperského korporátně-daňového systému ovšem také.