Situace kolem ÚSTR se zahustila. Situaci včera vysvětlovala Monika Pajerová, např. video zde, od 38. minuty. Podstatnou částí jejího sdělení je, že plán na změny v ÚSTR, podle ní na zničení této instituce, je jí znám od přibližně září loňského roku. Další částí tohoto sdělení je, že za tímto plánem, se kterým Monika Pajerová bytostně nesouhlasí, stojí mj. senátor Jiří Dienstbier.

Nic proti tomu. Jen si kladu otázku, proč během podzimu Monika Pajerová senátora Jiřího Dienstbiera podpořila poměrně vřelými slovy v jeho prezidentské kandidatuře? A nejenom to. V době jeho kandidatury se zúčastnila nepolitických akcí, na nichž Jiří Dienstbier vystupoval.

Třeba 13. listopadu se na Právnické fakultě UK účastnila besedy s tamními studenty. Její vystupování vůči jednomu ze strůjců "již připraveného rozvratu" ÚSTR vůbec nebylo odtažité. U mikrofonu potom stojí Lukáš Jelínek, který besedu moderoval. Další jméno známé z prohlášení uvedeného na videu výše. Tato akce byla navíc spoluorganizována mj. Masarykovou demokratickou akademií, tedy institucí v posledních dnech také mnohokrát jmenované.

Tehdy podle svých slov Monika Pajerová  už věděla, co se chystá. Takže proč na té besedě k 17. listopadu byla, když už jí bylo známo, že se chystá "zvrat před Listopad", jak někteří teď říkají? A proč Jiřího Dienstbiera celkově v kampani podporovala jako "vzácného člověka zastávajícího přesně ty správné hodnoty, které prezident má zastávat a který si zaslouží náš hlas"?

Docela rád bych znal vysvětlení.