Dekádu po smrti mladé americké televizní hvězdy se odehrává snímek The Death and Life of John F. Donovan, jejž v těchto měsících dokončuje kanadský filmař Xavier Dolan.

Štáb hvězdně obsazeného snímku se v březnu také zastavil v Praze, kde natočil část scén. Nyní hlavní město oznámilo, že film podpoří jako jedno ze čtyř kinematografických děl, která mohou zpropagovat metropoli. V pondělí o tom informoval pražský magistrát.

Praha celkovou částku 5,3 milionu korun rozdělí mezi čtyři žadatele ze svého vloni založeného fondu. Do něj vkládá deset milionů korun ročně, výhledově zvažuje zdvojnásobení částky.

Do první výzvy přidělování peněz se projekty mohly hlásit v průběhu letošního května. Z 18 žádostí uspěl indický film Jab Harry met Sejal, francouzská komedie Tout le monde debout, německý televizní film Ein Sommer in Prag a právě The Death and Life of John F. Donovan.

Tento film jako svůj již sedmý, avšak první anglickojazyčný natáčí Xavier Dolan, ambiciózní osmadvacetiletý režisér, jenž na sebe roku 2014 upozornil dramatem Mami!. Získal za něj cenu poroty na festivalu v Cannes.

Vloni tatáž přehlídka udělila Velkou cenu Dolanovu zatím poslednímu, už kritičtěji přijatému titulu Je to jen konec světa.

Film The Death and Life of John F. Donovan se má odehrávat deset let po smrti mladé americké televizní hvězdy Donovana a bude vyprávět o zhruba desetiletém fanouškovi Jacobovi, který byl celebritou uhranutý.

„Sledoval každé jeho televizní vystoupení, měl pokoj posetý jeho plakáty a tajně si s ním korespondoval,“ uvedl Dolan v rozhovoru pro časopis Vanity Fair.

Dodal, že ve filmu se přátelství mezi chlapcem a televizní hvězdou prozradí, bude mít nedozírné důsledky a způsobí veřejné pozdvižení.

Chlapcovu matku ve snímku ztvární Natalie Portmanová, televizní hvězdu Donovana zpodobí Kit Harington známý jako Jon Sníh ze seriálu HBO Hra o trůny. Dále účinkují Jessica Chastainová, Thandie Newtonová nebo Kathy Batesová známá z Titanicu.

Dolanův štáb v Praze natáčel letos v březnu. Režisér chtěl snímek původně uvést už na zářijovém festivalu v kanadském Torontu, nakonec se ale postprodukce protáhla. Pravděpodobnější tak je, že Dolan film představí příští rok na festivalech v Cannes nebo Berlíně.

"Vybrali jsme projekty, které reprezentují Prahu jako atraktivní město,“ uvedla předsedkyně magistrátního výboru pro kulturu Eliška Kaplicky Fuchsová za ANO, když v pondělí vysvětlovala, proč Praha tento snímek spolu se třemi dalšími finančně podpořila.

„Pro velký zájem žadatelů máme v plánu vyhlásit ještě letos další výzvu a pro příští rok zvažujeme navýšení celkové částky na 20 milionu korun," dodala Kaplicky.

Vedení města zahraničním filmařům finančně pomáhá, protože snímky natočené v metropoli mohou Prahu zviditelnit. Naopak část zastupitelské opozice zřízení fondu vloni označila za plýtvání penězi.

Dalším cílem fondu je podpora zaměstnanosti a lokálních dodavatelů filmového průmyslu v metropoli.

Při posuzování snímků se bere na zřetel, zda v nich Praha hraje dostatečně významnou roli, pokud možno i jako dějotvorný prvek. Kritériem je také rozsah zahraniční distribuce.

Podle předsedkyně správní rady nadačního fondu a vedoucí Czech Film Commission Ludmily Claussové má velký potenciál pro přilákání zahraničních návštěvníků ze čtyř vybraných projektů zejména indický snímek Jab Harry met Sejal.

"Má všechny předpoklady stát se bollywoodským trhákem a určitě do Prahy přiláká indické návštěvníky, kteří rádi jezdí na místa, kde natáčely jejich oblíbené hvězdy. Trailer a některé klipy k písničkám z filmu mají na YouTube až 38 milionů zhlédnutí," uvedla Claussová. Bollywood je označení pro část indického filmového průmyslu s centrem v Bombaji, zaměřeného zejména na muzikály.

Asi světově nejproslulejším filmem, který se v Praze natáčel, byl roku 1983 snímek Amadeus Miloše Formana, kde však česká metropole ztvárnila Vídeň. Naopak část akčního snímku Mission: Impossible s Tomem Cruisem se v Praze odehrávala i natáčela.

V české metropoli se filmovaly i další hollywoodské trháky, například Agent bez minulosti, bondovka Casino Royale, Iluzionista či Hellboy. Městská Pražská informační služba věnovala filmům natáčeným v Praze speciální web.