Zřejmě proto, že sezóna žraloků na Jadranu skončila a chřipková sezóna ještě nezačala, chopili se někteří novináři podobně populárního tématu. Cen, přirozeně, že vysokých, které platíme našim mobilním operátorům. Odezva, se kterou se jejich laciná snaha prodat co nejvíce svých článků setkává, ukazuje, že přeci jen určitý problém existovat může.

Každopádně jsme obohaceni o zajímavá prohlášení tiskových mluvčích a jiných mediálních zástupců dotčených společností. Občas mám pocit, že jejich předmětem podnikání není ani tak poskytování co nejvíce telekomunikačních služeb, jako spíše osvětová činnost. Zejména v duchu toho, že svíčkovou sice nemáme, jako třeba v Rakousku, ale kotleta je také dobrá.

Škoda, že stejné úsilí se alespoň jeden z potomků bájného Telekoma nesnaží napřít ke zjištění, co by si zákazník vlastně přál a toto přání mu zkusit splnit. Co je mi platné, že přenos čísla máme zdarma, když číslo přenášet nechci, ale chci levně telefonovat? Například.

Až mám skoro podezření, že Trh nefunguje. Říkám si, jestli by mu v takovém případě nechtělo trochu pomoct a nemělo by těch operátorů u nás být třeba víc? Kdo ví, že třeba na Litvě, která má 1/3 obyvatel, fungují a uživí se tři operátoři? U nás ovšem prostor není, marže jsou již pomalu záporné a chleba je tvrdý.

Možná není cestou zvýšení počtu operátorů, ale určitá aktivita ČTÚ? Podobné problémy, jako máme my, měli také v Polsku. Zlom přišel, tuším, v roce 2009. Nová ředitelka tamního regulačního úřadu ztratila trpělivost. A výsledek?

Na předplacenou kartu, kterou pořídíte zdarma (neplatíte tedy jako v Rakousku za aktivaci, jak jsem si přečetl výše) voláte do všech sítí za 1,80 Kč/min. Tarifikace je od počátku po sekundách. SMS jsou dražší, ty vyjdou na 1,20 Kč. MMS asi za 2 - 3 koruny. Nemluvě o tom, že si můžete třeba za 30 Kč koupit 1000 minut volání do vlastní sítě platných 14 dní, nebo 60 minut volání do všech sítí. Nebo tuny SMS apod.

Píši o předplacených kartách, protože je jednak znám, jednak jsou prý vybavené těmi nejdražšími minutovými tarify, které operátor má. S paušály to v Polsku tedy musí být ještě lepší. Neměl jsem příležitost, tak o nich psát nebudu.

Aby se tedy nepsalo jen o rozvinutých, ale i o rozvíjejících se trzích. Zapomněl jsem, že i když je Polsko větší země, s méně rozvinutou infrastrukturou, tak nás v pokrytí 3G sítěmi předběhlo.

Prostě mi vrtá hlavou, jestli se starý Telekom jen netransformoval do jiné, rafinovanější podoby. Ale možná se pletu.

Příště třeba něco o zkušenosti z Británie. :-)