Pan redaktor Borek se včera v pořadu Události komentáře divil, jak může jeden strategický partner (=Čína) zrušit oficiální cestu člena vlády druhého strategického partnera (=ČR).
 
Naznačoval, že něco podobného by bylo třeba ze strany USA vůči nám (opět strategičtí partneři, tedy přinejmenším my to tak vnímáme) nepředstavitelné.
 
Stojí myslím za připomenutí, že prezident Klaus se do USA nepodíval. Protože otevřeně vyjádřil názory na některé aspekty zahraniční politiky našeho strategického partnera (=USA). Prezident Zeman je na tom dost podobně, ale třeba se to ještě zlepší.
 
Mám takový pocit, že většina v mainstreamových médiích vystupujících Čechů je přesvědčena, že tu jsme jako národ od toho, abychom celému světu radili a celý svět vděčně poslouchal. Občas se ukáže, že to zřejmě ještě všechny národy a státy nepochopily. Jistě je to jen otázka času, než na to přijdou.
 
Ještě k tomu, jak jsme svobodní lidé ve svobodné zemi a každý může všechno. Jistě, může, ale nese následky a někdy s ním celá země. Já jsem ženatý a můžu se svobodně scházet s jakoukoliv ženou, mužem nebo i jiným tvorem. Ale ponesu následky podle okolností setkání. Většina lidí to chápe.
 
Přitom na chvíli stačí připustit, že Češi nejsou vyvoleným národem, a potom jistě každý pochopí, že čínský ministr zemědělství se svobodně a nezávisle na politice a strategickém partnerství své země rozhodl, že se s panem Jurečkou nesetká, protože prostě nechce a na vládě a na politbyru žádný slib v tomto směru nedal.


Kromě toho je přeci Čína špatná a problematická, tak co nám vadí na tom, že nebudeme hlouběji zataženi do vztahů s ní?